Индустриалният интериорен дизайн е един от най-уникалните и необикновени стилове. Той е вдъхновен от промишлените сгради, елементи и детайли, например открити тръби, бетонни подове, тухлени стени, стоманени или дървени греди. Този вид на архитектурните сегменти се постига като се интегрират в помещението в последствие, за да се избегне нежелана опасност.

Типични са големи, открити пространства с високи тавани по възможност и изобилна естествена светлина, като често се махат стени, за да се получи този резултат. Това е желателно, защото масивните, семпли индустриални елементи придават просторен, промишлен вид.

Този стил се доближава и до минималната естетика, защото ако има много детайл той губи смисъл. Макар и да се използват малко различни материали те са в сурова форма, като цветовата гама е по-тъмна, но неутрална и се изразява в бяло, черно и сиво. Червеното и оранжевото са популярни цветове за аксесоари.

Предпочитани са най-вече тъмни метали, тухли, бетон, дърво, неутрални тъкани или кожа. Срещани са и предмети, като колела, метални решетки, строителни или индустриални материали направени на мебел или декор.

Светлината трябва да идва от големи прозорци и да е естествена, като ако няма такава се използват груби или масивни осветителни тела с промишлен дизайн. Колкото повече осветление има в помещение с индустриален интериорен дизайн, толкова повече суровия вид на избраните материали изпъква, и вдъхва живот, топлина и уют в пространството.

Много предпочитани са декори изработени с груби материали в семпъл, промишлен стил, като лампи в решетки, скулптури от огънати метални плочи и други. Картините придават модерен вид, но трябва да се внимава с подбора им, за да не се наруши крайният резултат.

Характеристики и елементи на индустриалния инетриорен дизайн

Какви са елементите на този стил и с какво се отличава той спрямо другите:

  • Видими архитектурни елементи или интеграция на такива, като тръби, тухли, греди и други.
  • Груби дървени, бетонни, каменни или с огромни плочи подове.
  • Неутрална цветова гама, която набляга на тъмни нюанси, като черно, сиво. Цветове, които се забелязват в естествените материали, като тухли, бетон, дърво и други.
  • Използване на сурови материали под формата на метал, дърво, бетон, тухли.
  • Акцент върху металите като форма на декор в колони, мебели, осветителни тела, произведения на изкуството и други.
  • Акцент върху дърво като форма на подпори, мебели, панели, греди.
  • Декора е груб, но семпъл и се набляга на мебели в суров вид.
  • Широки отворени пространства.
  • Изобилна естествена светлина.
  • Минималистичен дух.