Рустикален или още известен като селски стил на интериорен дизайн е натурален, груб и небрежен. Той има доста вариации, като тоскана, крайбрежен, вила и модерен селски стил. Независимо от разновидностите,които той притежава в основата си рустик дефинирано набляга и подчертава естествената красота. Той е органичен и е с препратка към времената, когато хората променяли предназначението на предметите или са ги сътворявали с ръцете си от суров материал. Съвременният селски стил изпъква с много свежа и лека естетика, фокусиран около топлината и комфорта.

Дървесината е много често срещан материал използван при създаване на рустик интериор. Забелязва се навсякъде от тавани до подове и от мебели до облицовки на врати и прозорци. Открити дървени греди на тавана, тухлени стени, камини или плочки камъни, запълват духа на селският интериорен дизайн.

Металните елементи също са важна чат от този интериорен дизайн, но далеч не в лъскав и полиран стил, а в груб незавършен и сурово обработен вид. Той също присъства в мебели, декор и цялостно в самото помещение.

Тези елементи, може да се сложат изкуствено, а един от семплите начини за начало на рустик интериорен може да се започне от полагане на широки дървени или каменни подове. Големите, масивни мебели допринасят визуално за красив, уютен селски чар.

Естествените, органични текстилни изделия, като вълна, лен, изкуствени животински кожи се използват често за украшения и декор. Ръчно изработените изделия винаги ще са красиво допълнение. Естествено може да се намерят предмети и от големите магазини, но това е интериор с характер и заслужава отношение. Красиво допълнение са килими, изработени от естествени материали, като юта, вълна и други, разпределени из целия имот.

Балансирането от повечето използвано дърво се компенсира от цветовете, които са семпли и земни, свързани с природата. Цветова палитра е успокояваща и традиционна с естествените, неутрални цветове бежово, бяло, кафяво и сиво са ключови с възможност и за по-топлите нюанси тъмно зелено, червено, синьо.

Живите растения ще отворят пространство, добавяйки ярък цвят, а също така ще създадат усещане за природа и спокойствие. Окачени растения в стил лоза над кухненските шкафове за каскаден вид или множество дръвчета, храсти и цветя в ъглите на стаите засадени в буркани, саксии, щайги ще допълнят този стил перфектно.

Характеристики и елементи на рустикален инетриорен дизайн

Какви са елементите на този стил и с какво се отличава той спрямо другите:

  • Органичен, груб свързан с природата и натуралното.
  • Често използваните материали са дърво, суров метал, камък, плочи.
  • Мебелите са груби, естествени и масивни.
  • Има акцент върху кожа, юта, вълна, ръчно изработен декор или мебели.
  • Растенията са неизменна част.
  • Светлината може да е приглушена или ярка естествена.
  • Цветовете които подхождат са неутрални бежово, бяло, кафяво, сиво, черно или топлите червено, тъмно зелено и синьо.