Модерният интериорен намира корените си по време на модернизма в късните години на 19-ти век и стремглаво се развива през началото на 20-ти век.

Този стил е елегантен и подреден, като цели да внуши помисъл за безпроблемен подход към живота. Поради това основната се наблюдава как модернизма бавно се откъснал от много-използваните за периода строителни и дизайнерски материали като дърво, камък, и тухли, и ги е заместил с промишлените материали стъкло, стомана и бетон.

Имменно и през ранните 20 години на миналия век в германската школа по дизайн Баухаус се развива най-признаната световно философска теория свързана с естетиката и скритата помисъл в модерният интериорен дизайн и тя гласи:

„Формата трябва да се комбинира с функцията!“

Поради това, може да се каже, че бащите на това движение са Валтер Гропиус и Лудвиг Мис ван дер Рое, които са развивали модерния интериорен дизайн през 1919-33 година. Част от следващите стилове слагат своето начало, изградени на тези думи.

Какво е модерен интериорен дизайн

Простотата е може би най-важният аспект от структурата на този стил. Големият брой украшения биха нарушили идеята на стила. Набляга се на изчистени, прави линии с изразени геометрични форми, ъгли, празни пространства отварящи място за функции и съхранение.

Модерният интериор главно използва естествени материали, като камък, дърво, стомана и кожа. Метала и по-точно хрома е често използван за интериора, тъй като той е студен и се откъсва от традиционните живописни цветове. Възможно е да се оставят елементи като бетон и греди изложени на места или да се вградят. Това е приноса на индустриалният към модерния стил.

Цветовата гама използвана в този стил е неутрална и се изразява в бели, земни и бежови нюанси. Влиянието наложено от Баухаус внася и оживените нюанси, като червено, жълто и синьо, с които по лесно може да се подчертаят естествените материали, и същевременно да се запази семплотата. Тези палитри са непретенциозни и привличат вниманието към отличаващите се архитектурни и декорни елементи на модерният интериор. Естествените цветове на материалите заедно с правилната палитра осигурява спокойствие и топлина.

Емблематичните произведения, като „Звездна нощ“ на Винсент ван Гог, „Жената с шапка“ на Хенри Матис или „Момче с лула“ на Пабло Пикасо са точни примери за картини използвани често в този стил. Също така и каритини Поп арт стил в ограничена палитра, както и абстрактно изкуство под всякаква форма.

Модерният интериор цели пространството да е отворено и проветриво. За тази цел си служи с естествена светлина идваща от по-големи и повече прозорци. Така се придава топло, приветливо и просторно усещане.

Много е подходящ за помещения с отворени етажни планове, където стените са в излишък и всичко може да се направи в един голям дизайн.

Характеристики и елементи на модерния инетриорен дизайн

Какви са елементите на този стил и с какво се отличава той спрямо другите:

  • Изчистени линии целящи минимална орнаментика и семпъл дизайн.
  • Минимален декор освобождаващ пространство, но задължително функционален.
  • Неутрално цветове в бели, бежови, сиви, черни и пастелни тонове.
  • Ниските и дълги мебели придават модерен вид на помещението.
  • Естествени материали: камък, дърво, стомана, кожа
  • Интериора е изработен от естествени материали, като небоядисано дърво или метал. Тапицерията от кожа и плат, дървени фурнири. Стъкло, хром, стомана и бетон също са популярни материали за мебели в Модерен стил.
  • Просторен и семпъл вид.
  • Изобилна светлина.