Класически, елегантен и пасващ на всяка една епоха са първите епитети, които биха описали този стил. Това е много специфичен интериорен дизайн, който слива Версайски, Викториански, Кралица Анна, Томас Чипъндейл, Шератон и други старинни стилове с нов и модерен привкус. Той е тотално различен от стиловете фокусирани около минимализъм и набляга главно на историята с красиви, изразени линии, класическо изкуство, мебели и декор в изобилие.

Става бум през късните години на миналия, вдъхновен от декора през 18 и 19 век с много елементи от Френския и Английски исторически декор.

„Историята винаги ще е жива, дори и в модерни времена!“

В този стил силно се набляга на красивите детайли с препратка към историята. Удобните кресла, столове, дивани, кушетки трябва да са меки и успокояващи, но дървената част по тях да е с множество орнаменти, които са ръчно издялани. Материалите, които са най-типични за този стил са естествено дърво, мрамор, порцелан, кожа, кадифе, коприна.

Мраморни маси и плотове перфектно биха подчервали куртоазния вид, който се цели в този стил. Декорацията е изобилна и включва красиви свещници, антични вази, порцеланови съдове, пищни полилеи, много декоративни възглавници, гравирани огледала, големи красиви килими, тежките завеси и много други, които са неизменна част от традиционния интериор. Всяка една част от дома трябва да бъде царствено произведение на изкуството.

Цветовете биха задоволили и най-изтънчения вкус поради широката палитра. Неутралните и нежни пастелни цветове в цяла гама, както и тъмни наситени цветове червено, кафяво и зелено са съпътствали стила от самото му съществуване до днес.

Светлината трябва да е естествена и да идва от големи прозорци със завеси, които да я контролират. Ако няма такива полилеите с много светлинни източници са добро решение.

Характеристики и елементи на традиционния инетриорен дизайн

Какви са елементите на този стил и с какво се отличава той спрямо другите:

  • Пищен и силно изразен античен стил с примес на модеренизъм.
  • Големи и тежки мебели с много орнаменти.
  • Цветова гама с широк диапазон: пастелни и тъмни цветове.
  • Богато украсен декор и интериор в античен стил.
  • Наблягане на материали от висок клас.